Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z ziołami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 3
mleko 6 łyżek
posiekanych ziół* 1 czubata łyżka
sól
masła 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z ziołami

*natka pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia

1 porcja

Do omletu konieczna jest nieduża najlepiej patelnia z nieprzywierającym dnem i z pokrywką. I drewniana szpatułka.

Do miski wbić jajka, dodać mleko, odrobinę soli i posiekane zioła. Mieszać widelcem roztrzepując dokładnie bez przerwy, licząc do 70.
Rozgrzać masło na patelni i gdy się rozpuści wlać przygotowaną mieszankę jajeczną. Smażyć na niedużym ogniu zgarniając ściętą masę do środka patelni tak, aby płynne jajka rozlały się w tym miejscu. Gdy na powierzchni zostanie cieniutka warstwa płynnej mieszanki, patelnię należy przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Pozostawić na kilka minut, aby powierzchnia delikatnie się ścięła. Odkryć i - jeżeli szpatułka jest szeroka - odwrócić nią omlet do góry nogami. Lub zsunąć go na pokrywkę i szybko przykryć nią patelnię. Smażyć tylko chwilkę, po czym złożyć na pół, lub zwinąć i przełożyć na talerz.
Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.06.2013 16:12
pyszne takie śniadanie
Ewa104 30.06.2011 21:15
Pysznie!
marcia71 18.01.2011 00:22
lubię omlety na ostro
Dorota76 22.11.2010 23:48
są idealna na śniadanko
Aleksandra45 19.11.2010 10:37
uwielbiam omlety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak