Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z ziołami
1 porcja
Do omletu konieczna jest nieduża najlepiej patelnia z nieprzywierającym dnem i z pokrywką. I drewniana szpatułka.
Do miski wbić jajka, dodać mleko, odrobinę soli i posiekane zioła. Mieszać widelcem roztrzepując dokładnie bez przerwy, licząc do 70.
Rozgrzać masło na patelni i gdy się rozpuści wlać przygotowaną mieszankę jajeczną. Smażyć na niedużym ogniu zgarniając ściętą masę do środka patelni tak, aby płynne jajka rozlały się w tym miejscu. Gdy na powierzchni zostanie cieniutka warstwa płynnej mieszanki, patelnię należy przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Pozostawić na kilka minut, aby powierzchnia delikatnie się ścięła. Odkryć i - jeżeli szpatułka jest szeroka - odwrócić nią omlet do góry nogami. Lub zsunąć go na pokrywkę i szybko przykryć nią patelnię. Smażyć tylko chwilkę, po czym złożyć na pół, lub zwinąć i przełożyć na talerz.
Podawać z pieczywem.