Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło roślinne 150 g
mąka 300 g
proszek do pieczenia 1/3 łyże
pomarańcze 300 g
cukier 300 g
cukier waniliowy 1 szt.
kwaśna śmietana 3 łyżki
jajko 3 szt.
cukier puder 80 g
jabłka 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek

CIASTO
Masło utrzeć z 80 g cukru, żółtkami i śmietaną na puszystą masę.
Dosypać mąkę z proszkiem, ucierać, aż składniki ciasta wymieszają się, rękami tylko zlepić, włożyć do torebki foliowej i położyć do lodówki.

MASA
Dokładnie umyte i sparzone pomarańcze zetrzeć ze skórką na drobnej tarce.
Starte pomarańcze zagotować, dodać cukier, a po kilku minutach gotowania obrane i starte na tarce jabłka.
Razem gotować aż masa będzie szklista i gęsta.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, z okrawków uformować wałeczek i oblepić nim brzeg ciasta.
Nakłuć ciasto dość gęsto widelcem.

Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika temp.180 stop.
W czasie pieczenia ubić pianę z białek, dodając cukier puder i cukier waniliowy.

Zrumienione ciasto wyjąć z pieca, posmarować masą pomarańczową, a następnie ubitą pianą, zmniejszyć dopływ ciepła i tylko w letnim piekarniku wysuszyć piankę doprowadzając ją do lekkiego zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 25.11.2010 10:43
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak