Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane papryki wg Babcigramolki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
ryż 10 dag
cebula biała 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól - do smaku
natka piertuszki usiekana 2 łyżki
Przyprawa do zup Kucharek- w plynie - do smaku
woda 1 litr
mąka 2 łyżki
słodka śmietanka 18 % 1/2 szklanki
przecier pomidorowy 4 łyżeczki
bulion wołowy 1 kostka
Pieprz czarny mielony Prymat - do smaku
olej do smażenia 2 łyżki
papryka czerwona 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane papryki wg Babcigramolki

Bardzo lubię faszerowane warzywa wszelkiego rodzaju. A papryki należą do najbardziej cenionych na naszym stole. Co prawda najczęściej robię je w sezonie , ale teraz kiedy można je dostać przez cały rok nie ma co czekać .
Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek , natkę . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by papryki szczelnie zapełniały dno. Wlać wodę ( papryki mają być prawie zakryte ). Dodać kostkę bulionową i gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy . Zagęścić sos mąką . Wlać śmietankę . Jeśli trzeba to sos doprawić do smaku. Delikatnie umieścić papryki powrotem w sosie i ogrzać.
Podawać w sosie same, z pieczywem lub ziemniakami zależy jak kto lubi .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 10.08.2011 21:28
mniam
Goya 01.02.2011 15:57
dawna nie robiłam są super
Dorota76 06.10.2010 17:46
bardzo lubię takie nadziewane papryki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak