Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2,5 szkl
masło 60 g
sól
cukier 2 łyżki
mąka 2 łyżki
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat
woda 1,5 szklanki
rodzynki 150 g
cukier waniliowy 1 szt.
jajko 2 szt.
ryż 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z rodzynkami

Ryż bardzo dokładnie umyć, osączyć.
Zagotować wodę z 1,5 szkl mleka i 30 g masła, osolić do smaku, wsypać ryż.
Gotować w odkrytym naczyniu, mieszając od czasu do czasu, aż woda wsiąknie w ryż.
Naczynie z ryżem zakryć, zawinąć w papier i w koc, odstawić.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Zagotować pozostałe mleko.
Stopione masło wymieszać z mąką, rozprowadzić wrzącym mlekiem, zagotować.
Umyć i osączyć rodzynki.
Ubić pianę z białek.

Wysmarować misę prodiża masłem, wysypać tartą bułką, łącznie z kapturkiem, który należy ustawić pośrodku misy prodiża.
Do utartych żółtek dodać sos mleczny, pianę z białek i rodzynki, wymieszać, wyłożyć do prodiża i zapiec w 190 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak