Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
masło 0,5 kost
cukier 0,5 szkl
mleko 2 szkl
żółtko jajek 5 szt
sól 0,5 łyżeczki
drożdże 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

W 0,5 szkl letniego mleka rozpuścić drożdże dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki-zostawić do wyrośnięcia.Do mąki dodac rozczyn drożdżowy,żółtka utarte z cukrem,sól,mleko i wyrabiać na końcu dodać roztopione letnie masło i wyrabiać aż będzie odstawać od ręki.Odłożyć do wyrośnięcia.

.Ciasto to jest bardzo dobre na rogaliki i kołaczyki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.01.2014 10:01
fajny przepis
ben-ka 16.05.2013 12:58
rogaliki....też bym zjadła:)
Edyta38 10.04.2011 20:20
zawsze takie też robię:)
kuklik 01.12.2010 08:31
rogaliki wyszły naprawdę pycha
matii6 07.10.2010 12:17
bardzo fajny przepis,łatwy do zrobienia
Margo1 06.10.2010 17:14
Też takie robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak