Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PAPRYKA W ZIOŁACH

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg czerwonej, mięsistej papr
olej słonecznikowy
oliwa
świeże liście bazylii, oregano

Przepis i sposób przygotowania na: PAPRYKA W ZIOŁACH

PAPRYKĘ ZACZYNAMY ROBIĆ WIECZOREM.Papryki umyć i całe , bez obierania włożyć do rękawa do pieczenia. Włożyć na brytfankę . Rozgrzać piekarnik do temp. 200 C. Włożyć papryki do piekarnika, ustawić minutnik na 15 minut. Jak zadzwoni wyłączyć piekarnik,nie wyjmować papryki , ma ostygać powoli w piekarniku. Rano wyjąć papryki z rękawa. Powstały sos można zamrozić celem późniejszego dodania go do np. gulaszu czy lecza. Usunąć z papryk gniazda nasienne - powinny teraz wyjść niemal same. Przeciąć papryki wzdłuż i ostrożnie usunąć skórkę, która z pieczonych papryk odchodzi bardzo łatwo. Gotowe \"filety\" paprykowe pokroić w paski. Przygotować zalewę. Połączyć olej słonecznikowy z oliwą z oliwek. Nie podaję proporcji, bo wszystko zależy od ilości papryki, która zostanie po odfiletowaniu oraz gustu. Ja np. nie przepadam za dużą ilością oliwy. Dodać do oleju z oliwą porwane na małe kawałeczki zioła. Można dodać posiekany ząbek czosnku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak