Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eskalopki drobiowe w sosie śmietanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 1/4 szkl.
papryki Prymat 3/4 łyżeczki
soli 1/2 łyżeczki
pieprzu Prymat 1/4 łyżeczki
drobiowe 4 filety
słodkiej śmietanki 1/2 szkl.
masła 1 łyżeczka
posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie) 1 łyżka
rosół z kury Kucharek 1/4 szkl.
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Eskalopki drobiowe w sosie śmietanowym

Mięso umyć, osuszyć i przeciąć na całej powierzchni na 2 części. Na talerzu wymieszać mąkę, paprykę, sól i pieprz. Obtoczyć w niej plastry mięsa, po czym strzepać nadmiar.
Na dużej patelni rozgrzać olej, zrumienić eskalopki z obu stron i przełożyć na talerz. Na patelnię wlać bulion i zagotować. Dodać masło i pozostawić na średnim ogniu przez 1-2 minuty, mieszając przy tym drewnianą łyżką bardzo dokładnie, aby rozpuścić całość, która przywarła do dna patelni. Wlać śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Mięso włożyć do sosu i dusić przez kilka minut, aż całość zgęstnieje. Całość świetnie pasuje do ziemniaków z wody. Podawać po 2 eskalopki na osobę, starając się dopasować obie części jednego fileta ;). Można posypać natką, o czym stale zapominam...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 07.07.2012 00:49
mniam
Ela15 15.10.2011 09:14
pyszne
Smakosz6 28.04.2011 12:33
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmniammmmmmmmmmmm
Dorota76 08.11.2010 12:11
jeszcze nie jadłam lecz na pewno to nastąpi w najbliższym czasie
Smakosz6 11.10.2010 11:22
mniam
Małgorzata113 06.10.2010 10:27
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak