Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada wołowa a la zrazy :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bulion wołowy 1 kostka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt.
wołowina 40-50 dag
cebula 1 szt.
grzyby suszone 9 szt. (w tym 5 do sosu)
chleb razowy 1/2 kromki
boczek wędzony 5 dag
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wołowa a la zrazy :

Rolada robiona tak jak zrazy wołowe zawijane tylko w wersji makro.
Mięso rozbić tłuczkiem do mięsa ( przez folię spożywcza by nie porozrywać włókien ) na grubość ok. 0,5 cm ), wyrównać brzegi ( odkrojone brzegi pokroić w drobna kostkę i użyć do farszu ). Mięso skropić olejem, sosem sojowym , posmarować musztardą , posypać pieprzem .Na środku ułożyć pokrojonego ogórka , boczek pokrojony w paseczki , cebulę w piórkach , grzybki, chleb pokrojony w słupki .Zwinąć roladę .Obwiązać nicią tak by farsz był dobrze zakryty mięsem . Posmarować z wierzchu oleje, sosem sojowym .Posypać mąką . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju .Obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka ( wąski – wysoki ). Dodać pokrojone pozostałe cebule , grzyby, ziele angielskie , liście laurowe. Zalać wodą tak by zakryła mięso , dodać kostkę bulionową lub przyprawę do mięs .Dusić pod przykryciem ( z lekko uchyloną pokrywką ) przez 1,5 godziny . Sos powinien odparować do objętości 1,5 szklanki .Wyjąć mięso . Z sosu wyłowić grzyby i pokroić w paseczki i włożyć z powrotem do sosu . Z mięsa usunąć nici. Przekroić roladę na 3-4 części .Podawać z kaszą gryczaną , kaszą jaglaną , knedlem , kluchami drożdżowymi – jak kto lubi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak