Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karaibskie ciasto z rumem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 12 dag
brązowy cukier 12 dag
jajko 2 szt.
2 łyżki kwaśnej śmietany
mąka 12 dag
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier 12 dag
czekolada deserowa 5 dag
banan 2 szt.
wiórki kokosowe 3 łyżki
brązowy rum 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: karaibskie ciasto z rumem

Nasmaruj masłem formę z kominem (lub 6 małych foremek). Piekarnik nagrzej do temp.180. Masło utrzyj z cukrem brązowym na krem. Ucierając, wbijaj po jajku, połącz z rozgniecionymi widelcem bananami, wiórkami kokosowymi i śmietaną. Dodaj mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj w formie. Piecz 50 minut.
Syrop: Cukier zalej 4 łyżkami wody, podgrzewaj, mieszając, aż się cukier rozpuści. Zagotuj i na ostrym ogniu, nie mieszając, gotuj 2 minuty. Zestaw z ognia, dodaj rum i czekoladę. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Nasącz nią spód i boki ciasta. Do zagłębienia ciasta włóż włóż bukiet z plasterków egzotycznych owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 27.01.2012 21:43
ciekawe
dianix 25.08.2011 18:30
oooo z rumem hehe
barbara11561 03.05.2011 00:24
Super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak