Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spagetthi w sosie śmietankowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spaghetti 40 dag
pieczarek 25 gad
gotowanej szynki w plasterkach 15 dag
słodkiej śmietany 250 ml
cebula 1 szt
mąka 1 łyżka
sól, pieprz ile trzeba

Przepis i sposób przygotowania na: Spagetthi w sosie śmietankowym

Oczyścić pieczarki i pokroić na połówki lub ćwiartki - zależy od wielkości. Szynkę pociąć w paski, obraną cebulę drobno posiekać.
Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. Odcedzić.
W czasie gdy makaron zajęty jest gotowaniem się, rozgrzać olej na patelni, wrzucić pieczarki i usmażyć je na średnim ogniu na złoty kolor. Dodać cebulę i krótko podsmażyć razem. Doprawić solą i pieprzem.
Do pieczarek wlać śmietanę, wymieszać i zagotować. Wsypać szynkę. Sos gotować ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody - 2-3 łyżki. Wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Odcedzony makaron przełożyć na talerze, polać sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 09.08.2011 20:54
super pomysł, musi być pyszne ;)
Kate131 14.02.2011 07:21
super
Ewelina43
Ewelina43 24.11.2010 19:01
jeszcze nie jadlam w sosie smietankowym ale sprubuje
Natalia/tubisiek 11.11.2010 12:23
na pewno smaczne :)
Ewelina45 18.10.2010 10:02
wyglada apetycznie
Justyna88 18.08.2010 13:52
lubie spagetti obojetnie jakie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak