Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tymbzliki z zielonego groszku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 łyżki
kasza manna 4 dkg.
jajko 3 szt.
mała puszka koncentratu pomidorowego
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
szklanka gestej smietany
zielony groszek
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tymbzliki z zielonego groszku

Białka oddzielić od żółtek, Groszek odsączyć z zalewy, dwie łyżki odłożyć do dekoracji, pozostały zmiksować na jednolitą masę. Dwie łyżki masła utrzeć, wbijając kolejno po jednym żółtku, dodać puree groszkowe, dosypać kaszę manną i wymieszać. Na koniec przyprawić pieprzem, solą i cukrem.
Małe foremki wysmarować resztą masła, wysypać tartą bułką. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno na pianę i delikatnie połączyć z masą groszkową.
Foremki napełnić masą, wstawić do dużej brytfanny wypełnionej wrzącą wodą (woda powinna sięgać do połowy foremek). Brytfannę przykryć, wstawić do piekarnika i piec na parze przez około 40 minut w temp. 200 stopni.
Śmietanę połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać bazylię, wymieszać. Tymbaliki wyłożyć z foremek na półmisek, ostudzić, wierzch przybrać całymi ziarenkami groszku i polać sosem pomidorowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak