Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki płonące

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 szt
cukier waniliowy 1/2 opak
mleko 0,5 l
mąka 300 g
masło 50 g
wódka 1 kieliszek
sok pomarańczowy 100 ml
sos
likier pomarańczowy 50 g
cukier puder 30 g
cytryna 1 szt
pomarańcze 4 szt
masło 50 g
słonina do smażenia
brandy 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki płonące

Połączyć wszystkie składniki ciasta, dodać sok i wódkę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 1 godz. Na rozgrzanej patelni smażyć bardzo cienkie naleśniki. Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki i dokładnie je rozgniatamy.

W rondlu stopić 1 łyżkę masła, cukier, sok z rozgniecionych owoców, podgrzewamy do uzyskania konsystencji syropu. Dolać likier pomarańczowy. Naleśniki złożyć, skropić brandy i podpalić na patelni. Zalać podgrzanym syropem pomarańczowo-cytrynowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 01.11.2010 20:31
Bardzo ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak