Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mus z szynki i pomidorów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka konserwowa 50 dkg.
śmietana kremówka 200 ml.
masło 3/4 kostki
pomidory 20 dkg.
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek
sól, pieprz
wino czerwone wytrawne 70 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: mus z szynki i pomidorów

Szynkę drobno pokroić, a następnie zemleć. Żelatynę rozpuścić w 1 i 1/4 szklanki gorącej wody. Gdy przestygnie połączyć z winem. Następnie połowę przelać do drugiego naczynia, resztę połączyć z szynką.
Masło utrzeć na pianę, po czym powoli dodawać szynkę z żelatyną. Z pomidorów usunąć pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę. Kawałki pomidorów wymieszać z masą szynkową.
Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z musem szynkowym, po czym doprawić do smaku pieprzem i solą.
Dno 6 foremek pokryć cienką warstwą galaretki. Gdy trochę zastygnie, galaretką oblać boki foremek, zostawiając 6 łyżeczek. Do foremek nałożyć mus szynkowy, zalać pozostałą galaretką. Foremki z galaretką wstawić na 6 - 12 godzin do lodówki. Przed wyłożeniem zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Mus przełożyć na półmisek, który wcześniej możemy ozdobić np. natką pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak