Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek orzechowo-kakaowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Placek orzechowo-kakaowy

Ciasto:

Mąka 18 dag
Margaryna 18 dag
Zmielone orzechy 18 dag
Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Jajko 1 sztuka
Cukier puder 15 dag

Biszkopt kakaowy:

Jaja 4 sztuki
Cukier 4 łyżki
Mąka 3 łyżki
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Kakao 1 łyżka
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem:

Śmietana ½ l
Cukier puder 3 łyżki
Cukier waniliowy 2 opakowania
Orzechy mielone 1 szklanka
Żelatyna 2 płaskie łyżki

Ciasto: Z podanych składniki zarobić ciasto, upiec dwa placki.
Biszkopt: Żółtka i 1 jajko ucieramy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Pozostałe składniki ubić z 1 łyżeczką cukru. Wymieszać z mąkami, proszkiem i kakao. Piec w temp. 180 stopni 30 minut.
Krem: orzechy wymieszać z ubitą śmietaną. Żelatynę energicznie wymieszać w 1/2 szklance wody. Całość połączyć.
Układać: placek, krem, biszkopt, krem, placek, polewa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 05.10.2010 23:29
Bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak