Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z boczkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 30 dag
drożdży 1,5 dag
ciepłej wody 200 ml
oliwy 4 łyżki
soli 1/2 łyżeczki
boczku w grubszych plasterkach 5 dag
cebula biała 1 mała
posiekanego świeżego rozmarynu 2 łyżeczki
posiekanej świeżej szałwii 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z boczkiem

Drożdże wymieszać w niewielkiej części wody. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, 2 łyżki oliwy, wymieszane drożdże i 150 ml wody. Zagnieść ciasto i wyrabiać je dodając stopniowo pozostałą wodę. Może się zdarzyć, że nie będzie potrzeba tyle - i zostanie nam łyżka bądź dwie... Wszystko zależy od wilgotności mąki. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Wsadzić z powrotem do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie plasterki boczku pokroić na paski szerokości 1,5 cm, a te z kolei w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu - z nieprzywierającym dnem - i delikatnie zrumienić. Zdjąć z ognia i wystudzić. Cebulę obrać i drobno pokroić - używam białej, łagodnej cebuli, która po upieczeniu robi się delikatnie słodkawa. Jej ilość zależna jest od naszych gustów - można dać mniej, jeśli za nią nie przepadamy.
Wyrośnięte ciasto wyjąć i jeszcze raz zagnieść dodając posiekane zioła, boczek i cebulę. Trochę gorzej się będzie to robiło, ale uda się. Uformować z ciasta kulę i przełożyć ją na natłuszczoną blachę. Rękami rozklepać na okrągły placek grubości ok. 1 cm. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C. Wyrośnięty chlebek posmarować resztą oliwy i wsadzić na 15-20 minut do piekarnika. Wyjąć i pokroić na trójkątne kawałki.
Focaccia najlepsza jest gorąca. Zresztą... nie wiem jak smakuje zimna, bo nie ma szans na to, aby przestygła za bardzo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.11.2013 12:51
bardzo ciekawy przepis, nie znany mi dotąd :)
caralajna 01.02.2012 21:22
fajny chlebko-placek :D
SmacznaPyza 02.05.2011 19:45
pyszna odmiana dla zwykłego chleba
Aniunia773 24.01.2011 19:24
ciekawe
Koper 16.12.2010 10:26
Fajny pomysł :)
Karolina92 25.11.2010 18:32
focaccie sa swietne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak