Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy

Ciasto:

Jaja 7 sztuk
Cukier 1 szklanka
Kakao 2 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżka

Z białek ubijamy pianę. Dodajemy cukier i po 1 żółtku. Składniki sypkie mieszamy i dodajemy do ubitych jaj. Po upieczeniu przekrawamy ciasto na połowę.

Placek środkowy:

Orzechy siekane 25 dag
Białka 5 sztuk
Cukier 25 dag
Miód sztuczny 1 łyżka
Mąka pszenna 1 łyżka
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Proszek do pieczenia 1 łyżka

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier – ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki. Suszymy w piekarniku około 1 godzinę.

Masa:

Mleko ½ l
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Żółtka 5 sztuk
Cukier 20 dag
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Masło 30 dag
Kakao 3 łyżka
Wiśnie w syropie

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Masę dajemy na gotujące się mleko, gotujemy krem. Studzimy. Dodajemy utarte masło, pod koniec kakao i wiśnie. Tort naponczować i przełożyć masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak