Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z ziołami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówki 4 plastry
oliwy 1/2 szkl.
czosnku 2 ząbki
soli 1/2 łyżeczki
majeranku Prymat 1/2 łyżki
tymianku Prymat 1/2 łyżki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżki
sól, pieprz Prymat
pasta peperoni 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z ziołami

*Wielkich. Małych 8, chociaż tak naprawdę robię z reguły marynatę \"na oko\" do ok. 2 kg mięsa, bo z doświadczenia wiem, że mniejszych porcji się nie opłaca ;). Zależy oczywiście od grona, w których spędzać będziemy miłe chwile.

Mięso opłukać, osuszyć i lekko zbić tłuczkiem bądź ręką... parę klapsów nie zaszkodzi..., oprószyć solą i pieprzem.
Czosnek obrać, wycisnąć do miseczki, utrzeć z solą i roztartymi w palcach ziołami. W płaskim naczyniu wymieszać oliwę z czosnkiem i pastą z pepperoni. Oczywiście ilość tej pasty zależy od naszych upodobań. Ale radzę nie przesadzać, bo szkoda by było nie poczuć smaku mięsa... Zawsze zamiast pasty można dodać kilka kropli sosu tabasco.
W powstałym sosie obtoczyć mięso i zostawić w naczyniu pod przykryciem minimum 30 minut w lodówce. Można też i całą noc. A potem tylko korzystać ze sprzyjających okoliczności przyrody, piec i jeść...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 22.09.2011 14:17
lubię dobrą karkówkę....
Izabela28 14.12.2010 13:25
Pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak