Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wykwintny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wykwintny

Biszkopt:

Jaja 4 sztuki
Mąka 1 szklanka
Cukier puder ½ szklanka
Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Krem:

Masło 2 kostki
Jaja 2 sztuki
Żółtka 2 sztuki
Cukier puder 20 dag
Ananasy 1 puszka
Gorzka czekolady 1 tabliczka
Rodzynki 5 dag
Orzechy 5 dag

Żółtka na biszkopt utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać 4 łyżki gorącej wody oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Upiec biszkopt w temperaturze 160 stopni. Gdy ciasto ostygnie przekroić na 3 krążki.

Krem: jaja i żółtka utrzeć z cukrem. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodać po łyżce ubitych jaj. Gotowy krem podzielić na dwie części.
Jedną wymieszać z drobno pokrojonym i starannie osączonym ananasem.
Drugą z pokruszoną czekoladą. Przełożyć krążki najpierw ciemną, potem jasną masą. Wierzch tortu oblać polewą czekoladową i udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 16.08.2011 07:01
elegancka dekoracja
Koper 04.01.2011 13:35
Ale śliczny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak