Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z solą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 80 gram
mąka 500 gram
mleko 3/4 szklanki
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku
woda 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z solą

Drożdże rozkruszyć do miski, posypać cukrem, zalać mlekiem letnim i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Następnie przesiać mąkę do rozczynu, dodać sól sypką i oliwę
oraz 300 mililitrów ciepłej wody. Wyrobić ciasto i przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Następnie podzielić na 2 części ciasto, uformować dwa placki, zrobić dziurki w cieście. Posypać grubą solą. Piec 20 minut aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Focaccię można jeść na ciepło lub jako chlebek na zimno, dodatkowo istnieje możliwość robienia smakowej, wtykając w zagłębienia kawałki pieczarek, pomidorki czy zioła jak rozmaryn, tymianek, oregano. Focaccia stanowi też podstawę włoskich kanapek panini.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 28.11.2013 13:29
interesujące danie
Emilia21 10.04.2012 10:40
interesujące
Emilia21 10.04.2012 10:40
interesujące
Adamorek 08.10.2011 12:40
świetna ryba
Adamorek 08.10.2011 12:40
świetna ryba
Adamorek 08.10.2011 12:40
świetna ryba
Adamorek 02.04.2011 17:07
ciekawe
PaniMISIOWA 10.12.2010 19:47
super
Katarzyna/kate1980 07.10.2010 12:52
super przepis
aginaa 06.10.2010 11:22
smaczne
IlonaAlbertos 06.10.2010 00:21
Wygląda bardzo apetycznie.
Margo1 05.10.2010 19:54
apetyczne
meredith 05.10.2010 09:27
lubie wloska kuchnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak