Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grochowa na ostro

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ząbek czosnku 1
ziemniaki młode 4
Majeranek suszony Prymat
kminek Prymat
masło do smażenia 1 łyżka
kostka rosołowa 2 sztuki
groch 25 łuskany
boczek wędzony 25 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa na ostro

Groch płuczemy i moczymy kilka godzin w wodzie. W garnku gotujemy włoszczyznę z liściem laurowym, zielem angielskim,kminkiem i kostkami Kucharek. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy również posiekany czosnek oraz boczek. Gdy włoszczyzna się wygotuje pozbywamy się jej i do \"czystego\" wywaru wsypujemy groch. Gotujemy ok 40 min, aż groch będzie miękki. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem. Wsypujemy majeranek i całość gotujemy ok 20 min, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 28.11.2013 13:25
uwielbiam takie zupy
plocia 04.01.2013 22:24
ja akurat za grochówką nie przepadam, ale mój mąż lubi ją bardzo
MagdaXXX 17.08.2012 15:57
super
Joanna108
Joanna108 13.11.2011 09:37
rzadko gotuję grochówkę, chociaż to bardzo smaczna zupa ... ale niestety ciężkostrawna ... od czasu do czasu jednak małe odstępstwo ;) musi być :)
Izabela/bella81 21.09.2011 08:05
fajna
PaniMISIOWA 09.12.2010 18:55
ulubiona zupka mojego męża - koniecznie z mięskiem :-)
Emilia22 05.10.2010 11:07
grochóweczka jest pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak