Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałwa z bakaliami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakalie
1 łyżeczka cynamonu
600g masła
250g cukru
kasza manna 700 g
cynamon 1 łyżeczka
jajko 4 szt. (oddzielone białka od żółte

Przepis i sposób przygotowania na: chałwa z bakaliami

Wymieszać mannę z cynamonem . Wymieszać masło by powstał z niego krem. Ubić żółtka z cukrem.Dodać do masła i dobrze wymieszać. Ubić białka ma sztywno. Dodać kasze mannę do masła i żółtek. Dodać powoli białka i bakalie. Powoli wymieszać. Nałożyć na wysmarowaną masłem tackę do pieczenia. Wstawić do piekarnia rozgrzanego na 176 stopni na 45 minut.

Syrop
Gotuj 425g cukru, pół szklanki wody, cynamon (najlepiej laska) i 3 goździki przez ok. 8 min. Polej po gorącej Chałwie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak