Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chlebek do gyrosa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia 210 ml
oliwa 2 łyżki
sól 1 1/2 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: chlebek do gyrosa

Z cukru, drożdży i letniej wody zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Przesiać mąkę z solą i dodać do rozczynu drożdżowego wraz z oliwą. Zagniatać ciasto i dobrze wyrabiać podsypując mąką.Uformowane ciasto podzielić na 6 równych części i dłonią zrolować 6 zgrabnych kulek. Przykryć je czystą ściereczką i pozostawić na 40 min. w ciepłym miejscu bez przeciągu. Po tym czasie każdą kulkę zgnieść dłonią tworząc placki grubości 0,5cm.Ponownie przykryć ściereczką(ew.folią plastikową) i pozostawić na 10 min.W międzyczasie nagrzać piekarnik do tmp.230*C .Placuszki przetrzeć dłońmi umoczonymi w mące.Ostrym nożem naciąć na po obu stronach placuszków wzór rąbów.Piec chlebki w nagrzanym piekarniki przez 10 min.aż nieco spuchną i nabiorą złocistego kolorku. Wystudzić w uchylonym piekarniku na ruszcie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak