Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mussaka grecka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pietruszka świeża 1 kiść
mięso mielone 0,5 kg
pomidory w puszce 1
oregano 1 opakowanie
sos beszamelowy 0,5 l
cebula 1
bakłażan
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Mussaka grecka

Bakłażany tudzież kabaczki obsmażamy na patelni najlepiej grillowanej. Na patelni szklimy cebulę i dodajemy mięso mielone dzieląc je na malutkie kawałki, po jakiś 10 min. dodajemy oregano i smażymy następne 15 min. gdy mięso jest już gotowe i lekko zarumienione dodajemy pomidory w puszce, całość dusimy ok. 10 min. Kiść pietruszki kroimy bardzo drobno.
Następnie układamy warstwy musaki.
1 warstwa: bakłażany lub kabaczki
2 warstwa: pietruszka
3 warstwa: mięso mielone
4 warstwa: pietruszka
5 warstwa: bakłażany lub kabaczki
6 warstwa: sos beszemelowy (wg. przepisu z mojej księgi)
7 warstwa: tarty ser żółty

Ja do smaku posypuję ser słodką czerwoną papryką.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy przez ok. 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 08.02.2017 21:30
wygląda bardzo smacznie
berys18 30.12.2010 09:19
bardzo lubię musakę, zwłaszcz w wersji z bakłażanem
lewin07 11.12.2010 20:06
muszę to zbadać:)
Dorota76 05.10.2010 17:40
Jeszcze nie jadłam ale brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak