Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CYGANKA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczna 1/2 szkl
mak 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia łyżka
wiśnie bez pestek 1 litr
mleko 2 szkl
mąka ziemniaczna 21/2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżki
cukier waniiowy 1
cukier 3 łyżki
margaryna 1
galaretka wiśniowa 1 szt.
kawa rozpuszczalna 1 filiżanka

Przepis i sposób przygotowania na: CYGANKA

Całe jajka z cukrem ubić na puszystą masę,pozostałe składniki mieszamy i dodajemy do ubitej masy. Pieczemy 30min. Dzielimy na 2 części.
3 galaretki wiśniowe,1 litr wiśni drylowanych. WYKONANIE;wiśnie odcedzamy i sok łączymy z wodą tak aby uzyskać 3 szkl.płynu. Zagotować sok z wodą i rozpuścić w nim galaretki po wystudzeniu dodać wiśnie.
KREM BUDYNIOWY;2 szkl.mleka, 21/2łyżki mąki ziemniaczanej,1 łyżka mąki pszennej,1 cukier waniliowy,3 łyżki cukru,1 margaryna Kasia.
KOLEJNOŚĆ; CIASTO-POLOWA MASY BUDYNIOWEJ-GALARETKA-MASA BUDYNIOWA-CASTO-POLEWA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak