Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jaja w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

50g papryki konserwowej
250ml rosołu
5g koncentratu pomidorowego
1/2 białka
sól, pieprz
sok z cytryny
15g zelatyny
natka pietruszki
jajko ugotowane na twardo 2 szt.
kurczak 150 g (ugotowany np. z rosołu)

Przepis i sposób przygotowania na: jaja w galarecie

Jaja rozciac na pol, wyjac zoltka uwazajac aby nie uszkodzic bialek. żóltka zmielic z miesem wymieszac i doprawic . tym farszem napełnic bialka. Papryke skroic w paseczki. Rosół zmieszac z przecierem i bialkiem, oraz przyprawami. Chwiele pogotowac. Do tego dodac namoczona w zimnej wodzie zelatyne, zagotowac przecedzic przez sciereczke. Na spod foremek jednoporcjowch wylac czesc przygotowanego roztworu i pozostawic do zastygniecia. Na zastygniete galaretki polozyc paseczki pampryki, posiekana natke, polowki jaj, zalac pozostala galareta i pozostawic pomownie do zatygniecia.

To danie polecam na rodzinne imprezy troszke odchodzi od tradycyjnych zimnych nozek i fajnie wyglada.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak