Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z cukinii

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 szt.
jaja 1 szt.
mleko 3/4 szklanki
mąka 2 łyżki
mąka kukurydziana 6 łyżek
proszek do pieczenia niecała łyżeczka
koperek ok.1/2 pęczka
ser żółty trochę
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii

Natchniona przez Lunę wykonałam placki z cukinii, ale trochę zmodyfikowane :)
Cukinie myjemy dokładnie i scieramy na tarce (duże oczka); solimy i odstawiamy na ok. 30 minut. Odlewamy wodę. Koperek drobno kroimy, ser scieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie.
Smażymy na oleju, na wolnym ogniu. Wykładamy na ręczniki papierowe aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Na drugi dzień (jeśli placki się zachowają) odsmażamy je na suchej patelni (czyli bez tłuszczu), na małym ogniu, pilnując aby nie spaliły się. Podgrzewamy po 2-3 minutki z każdej ze stron.

Wersja bez sera żółtego też pyszna :)
Z przepisu wyszło 15 placków

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 05.04.2011 15:37
Smakowite :) Uwielbiam placuszki :)
Mati13 10.02.2011 09:48
tez takie robilem jesienią i są pyszne!
jolaxa1 08.01.2011 18:56
mmm pycha
Mysiunia 05.12.2010 14:32
świetne! :)
Aida 05.10.2010 09:43
i bardzo smaczne :) stosuje je zamiast ziemniaczków, ryżu czy makaronu do mięska...rewelacja :)
Natalia/tubisiek 05.10.2010 08:25
fajne są te placuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak