Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puchatek Danusi

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 15 dag
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 5
margaryna 10 dag
drożdże 5 dag
cytryna 1
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Puchatek Danusi

Z 10 dag mąki, mleka i drożdży roztartych z cukrem sporządzić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, sól i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Dodać roztopioną margarynę i ugniatać do momentu, aż ciasto będzie odklejać się od miski. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć je do formy i znów pozostawić do wyrośnięcia.
Upiec na jasnozłoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.03.2013 23:59
uwielbiam drożdżowe ciasta
magmonika1995 01.06.2012 15:54
super
Małgorzata106 11.12.2011 10:00
pycha
bursztynek 11.10.2011 23:31
zapowiada się smakowicie
adam1f 20.07.2011 22:13
super
stokrotka 14.06.2011 05:41
mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak