Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pizzę podstawowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 25 dag
drożdży 2,5 dag
oliwy 2 kyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pizzę podstawowe

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, dodać oliwę i tyle wody, aby powstało gładkie i miękkie ciasto, odchodzące od rąk. Wodę radzę wlewać stopniowo. Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Nie może kleić się do rąk - w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto wsadzić do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte rozłożyć na natłuszczonej blasze (ja smaruję margaryną) na całej niemal jej powierzchni, tworząc okrągły placek. Posmarować oliwą, następnie sosem i rozłożyć jakikolwiek farsz. Nie trzeba już odstawiać do wyrośnięcia, ale jak ktoś chce... to proszę bardzo. Piec w temp. 200° C przez 15 minut. Nie więcej!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 17.07.2012 09:20
poychota
borgia 07.01.2011 15:07
:) Spróbuję. Tym bardziej, że miejscowa mleczarnia robi zarąbisty kefir. O! Kyżki mi się wpisały...
polly66 07.01.2011 13:51
kilka lat temu koleżanka z pizzerii poleciła mi dodać do ciasta kefir i faktycznie różnica w smaku jest:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak