Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonki z kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto maslane
50g mąki
250g masła
ciasto podstawowe
20g maki
woda letnia
1lyzeczka octu
sól
Krem:
migdały 50g
4 zoltka
150g cukru pudru
40 g maki
250ml, mleka
100g masła
jaja 0,5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonki z kremem

Cisto maślane:
Make przesiac, dodac masło, posiekac nozem, wymieszac na jednolita mase, uformowac kwadrat i oziebic.
Cisto podstawowe:
Make przesiac na stolnice, dodac jajo zarobic ciasto nozem, wlewajac cienkim strumieniem wode i ocet, posolic, zrobic wolne ciasto, starannie wyrabiajac reka przykryc serwetka i pozostawic na 15 min.
Ciasto podzielić na dwie czesci, rozwalkowac na grubosc 5 mm, ulozyc na 2 blachach i upiec. Wystudzic.
Migdaly sparzyc woda, obrac ze skorki, zetrzec. Zółtka utrzec z cukrem, polaczyc z przesiana maka i mlekiem. Naczynie z masa wstawic do wiekszego garnka z goraca woda i ubijac na parze, az zgestnieje. Nastepnie wystudzic, mieszajac. Pod koniec studzenia dodac do kremu maslo i migdaly. Ciasto przełozyc kremem. Na koniec posypac cukrem z wanilia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kome 29.03.2011 23:43
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak