Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab faszerowany

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalcu 5 dag
masła 2 dag
pieczarek 15 dag
żółtego sera np.gouda 5 dag
szynki w normalnych plasterkach 5 dag
groszku konserwowego 2 łyżki
jajko 1
natka pietruszki posiekana
sól, pieprz Prymat
schab bez kości 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Schab faszerowany

Mięso umyć, osuszyć, wykroić w środku otwór. Czyli po prostu wbić, najlepiej wąski nóż w sam środek mięsa i naciąć z obu stron po kawałku. Zostawić tak ze 2 cm od brzegu. I lepiej nie przebijać na wylot...
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, jeżeli są małe to można i na plasterki, podsmażyć na maśle. Dodać szynkę pokrojoną w wąskie paseczki, groszek i posiekaną natkę. Wymieszać. Kiedy farsz ostygnie, dodać starty na drobnej tarce ser i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Teraz wesołej zabawy życzę przy faszerowaniu mięsa. Trzeba tą całą mieszankę wepchać do zrobionej wcześniej dziury w mięsie.Gotowe mięso oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na smalcu w brytfannie, po czym wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180° C na jakieś 90 minut. Raz na jakiś czas, jak to bywa przy mięsie, należy je polać wodą lub bulionem, a potem to już powstałym na dnie brytfanny sosem.
Upieczone mięso wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na chwilę. W tym czasie można zająć się np. ziemniakami, zrobieniem sosu z tego co zostało w brytfannie, napoczęciem kolejnej butelki wina... Pokroić w plastry i podawać.
Muszę powiedzieć, że pyszne na gorąco i na zimno jako... wędlina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.11.2013 17:14
dobrze ,że nie tradycyjnie ze śliwką i brzoskwinią tylko coś innego .pysznie
Ela15 23.07.2011 10:57
super wygląda
edyta18-20 23.07.2011 10:17
smaczny
Justyna223 23.07.2011 01:55
Pycha
bercik1 16.05.2011 10:47
musi smakować wspaniale
IlonaAlbertos 15.05.2011 12:21
Wygląda bardzo apetycznie.
Agnieszka/picola 18.04.2011 21:57
fajny przepis
Agnieszka/picola 18.04.2011 21:57
fajny przepis
jasiek 05.04.2011 10:21
lubię faszerowane mięsa
Agnieszka172 01.04.2011 20:59
pycha schabik
agata1722
agata1722 03.03.2011 08:15
smaczny
mala2021 19.01.2011 12:50
ciekawy pomysł
madagaskar 24.12.2010 21:06
Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak