Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki Lukrezii

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 50 dag
jajko 2
cukru 10 dag
drożdży 5 dag
mleko 250 ml
margaryny 6 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki Lukrezii

Dodatkowo, chociaż niekoniecznie:
3 dag masła,
1 cukier cynamonowy,
mąka do posypywania,
tłuszcz do blachy.

Drożdże rozetrzeć w misce z 1/3 cukru (tak mniej więcej), aż się rozpłyną. Dodać połowę letniego mleka, 2 łyżki mąki, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W reszcie mleka rozpuścić margarynę, podgrzewając je trochę mocniej. Odstawić do lekkiego przestygnięcia na czas rośnięcia drożdży.
Mąkę przesiać do wyrośniętego rozczynu, dodać ubite z resztą cukru jajka i wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto mikserem - jest bardzo kleiste... i takie ma być. Wyrabiać spiralnymi końcówkami przez ok. 5-10 minut. Jak mnie nogi bolą ( ;) ), to wyrabiam 5. Częściej jednak mi się chce i wyrabiam dłużej. Ciasto ma być gładkie i jednolite. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinkę. Wyrasta bardzo.
W tym czasie roztopić w rondelku masło. Cukier cynamonowy jest teraz w sprzedaży, ale oczywiście nic prostszego jak wymieszać ze 2 łyżki cukru z taką ilością cynamonu, jaka nam pasuje.
Gotowe ciasto wylać na mocno posypaną mąką stolnicę, oprószyć z wierzchu mąką i rozwałkować na prostokąt grubości ok. 1 cm. Podzielić na 12 sporych kwadratów, a te po przekątnej na trójkąty. Ponieważ ciasto jest dalej klejące... ten sposób jest dla mnie najprostszy. Z tych kawałków da się uformować naciągając ciasto z jednej strony, w miarę równe trójkąciki, które należy posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć rogaliki i przełożyć na natłuszczoną i wysypaną delikatnie mąką blachę. Nie strzepywać oblepiającej je mąki. Gdy wszystkie zajmą miejsce na blasze (mnie notorycznie 4 zostają poza), włączyć piekarnik i nagrzać do 180ºC. Piec rogaliki około 20 minut.

Oczywiście rogaliki mogą być puste, mogą być posmarowane samym masłem, mogą być posmarowane delikatnie masą serową, mogą być posmarowane masłem i posypane posiekanymi z cukrem orzechami. Wszystkie wersje sprawdzone i smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 17.04.2013 10:30
przepyszny deser
sara1 14.09.2012 11:31
wyglądają rewelacyjnie
mimi 02.04.2012 18:32
pyszne
Rogalik 31.07.2011 21:58
pycha
irenka 07.03.2011 20:46
fajny przepis,ale dłogo robi się je
SmacznaPyza 16.01.2011 12:12
bardzo smakowite
Alicja34 14.11.2010 19:40
smaczne
Dorota76 24.10.2010 23:11
świetne naprawdę warto zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak