Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka z wiśniami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 5 sztuk
wiśnie 1 szklanka
majeranek 1 łyżka
tymianek 1 łyżka
oliwa
sól do smaku
czosnek 1 ząbek
wino czerwone wytrawne 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka z wiśniami

Udka z kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć. Czosnek posiekać, wymieszać z oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na 1- 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać winem i piec przez około godzinę w temp. 180 stopni, następnie dodać wiśnie( mogą być mrożone) i piec przez około pół godziny.
Należy pamiętać, aby kurczaka podczas pieczenia, co pewien czas polewać sosem z pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 07.10.2013 08:36
Ciekawe połączenie
Katarzyna59 11.07.2013 07:25
smaczniutkie
Seba 12.05.2013 07:52
ciekawe jak smakują
IKrakowianka 25.11.2012 09:36
super pomysł
bernadetta2 23.04.2012 19:02
pycha
Rogalik 16.07.2011 00:13
smaczne
Iwusia 05.07.2011 21:37
muszą smakować bajecznie
irenka 27.02.2011 21:41
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak