Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie orzeszki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie orzeszki

Składniki:

Ciasto:

masło 20 dag
mąka 20 dag
woda 3 łyżki
żółtka 2 sztuki

masa:

żółtka 6 sztuk
białka 8 sztuk
zmielone orzechy 20 dag
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bułka tarka 3 łyżki
mąka 2 łyżki

Wykonanie:

Ciasto wysiekać i na noc włożyć do lodówki. Podzielić na dwie części. Białka ubić z cukrem, dodajemy żółtka i po kolei kolejne składniki. Dokładnie połączyć. Przekładać do maszyny-patelni do orzeszków i piec z obydwu stron. Napełniać orzeszki masą i łączyć ze sobą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak