Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka miodowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka miodowe

Składniki:

miód 15 dag
cukier 15 dag
masło 15 dag
mąka 40 dag
żółtka 5 sztuk
cytryna 1 sztuka
cynamon 1/2 łyżeczki
zmielone goździki 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
imbir 1/4 łyżeczki
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka

Wykonanie:

Miód i cukier zagotowujemy w rondelku. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i mieszać do czasu aż masa będzie zimna. Masło utrzeć dodając po jednym żółtku. Na koniec dodać przyprawy i sodę. , otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Połączyć z ciastem na stolnicy posypanej mąką i dokładnie zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto rozwałkować na ok. 1, 5 cm. Wykroić krążki foremką, piec na blaszce wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Każde ciastko posmarować rozkłóconym białkiem. Przełożyć wystudzone miodowniczki do zamkniętego naczynia, po kilku dniach nabiorą one porządnego smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak