Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysie z nadzieniem pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
150g mąki
250ml, mleka
80g masla lub margaryny
5jaj
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Nadzienie:
400g pieczarek
100g cebuli
tłuszcz
zoltka 2
sól i pieprz do smaku oraz tluszcz do posmarowania blachy

Przepis i sposób przygotowania na: ptysie z nadzieniem pieczarkowym

Mleko zagotowac z maslem i sola, wsypac przesiana make , odstawic z plyty kuchennej, rozbic grudki. Nastepnie postawic ponownie na pplycie, lekko podgrzewac ciagle mieszajac, az stanie sie gladkie i lsniace. Ciasto lekko przestudzic po czym wbijac do niego po jednym jaju, dokladnie ciasto wyrabiajac. Na koniec dodac do ciasta proszek do pieczenia i jeszcze raz dokladnie wyrobic. Blache wysmarowac tluszczem, posypac maka i przez \"szpryckę\" wyciskac na nia okragle ciasteczka o podstawie ok 4cm w odleglosci ok 3 cm od siebie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25min w temp 170. po upieczeniu ptysie rozciac ostrym nozem na pol.
Pieczarki i cebule pokroic drobno usmazyc, wymieszczac z zoltkam, chwile jeszcze smazyc , doprawic do smaku i napelniac ptysie. Zagrzac w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak