Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielonki marynowane

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielonki 350 gram
ocet 10 % 1 i 1/3 szklanki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
ziele angielskie 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zielonki marynowane

Zielonki przebrać,pokroić i kilka razy dokładnie umyć.Gotować je w 1 litrze lekko osolonej wody przez 15 minut.Ugotowane zielonki troszkę przestudzić,włożyć luźno do słoika,dodać 2 ziela angielskie,liść laurowy i zalać zalewą.Zamieszać,aby zalewa dotarła we wszystkie miejsca słoika.

Zalewa:2 szklanki ciepłej wody,1 i 1/3 szklanki octu,1 łyżeczka soli,2 łyżeczki cukru,1 łyżeczka pieprzu czarnego.(zalewy starcza na ok 3-4 słoiczki)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcin 21.11.2023 17:27
W takim stosunku wody do octu wyjdzie wam totalna kwaślizna. Najgorzej jak ktoś nie ma zielonego pojęcia o kuchni, zamieszcza taki pseudo przepis, a ktoś inny ma potem grzyby do wyrzucenia. Grzybki marynowane jeśli chodzi o stosunek wody do octu to w zależności od upodobań stosunek 4:1 do 5:1.
agata1722
agata1722 06.10.2010 10:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak