Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grissini

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 50 dag
drożdży instant 1 opakowanie
ciepłej wody 1/2 szkl.
mleko 2/3 szkl. (lub trochę wiecej)
masła lub margaryny 5 dag
miodu 1 łyżka
sól najlepiej gruboziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Grissini

Rozpuścić drożdże w miseczce w ciepłej wodzie i odstawić na ok. 10 minut pod przykryciem. Drożdże w tym czasie powinny zacząć pracować - na naszą korzyść
W garnuszku podgrzać mleko z miodem i masłem tak, aby masło się roztopiło. Wymieszać i ewentualnie przestudzić, gdyby podgrzało się za bardzo.
Przesiać mąkę do miski, dodać rozczyn i wlać mleko. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mleka. Ciasto przełożyć ba stolnicę lub blat i wyrabiać przez 10 minut. Podzielić na 18 części.
Z każdej części ciasta wytoczyć wałeczek na długość blachy. Resztę ciasta trzymać w tym czasie pod ściereczką. Gotowe wałeczki przekładać na natłuszczone blachy (zajmują 2), posmarować wodą i posypać solą.Odstawić na ok. 20 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200˚C. Piec paluszki ok. 15-20 minut na delikatny złotobrązowy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 07.04.2013 17:43
Życzę smacznego, choć chciałabym zapewnić, że nie tylko to nie były takie z wyglądu, ale i smakiem mocno się różnią. Oczywiście może się nie chcieć. Uważam jednak, że kuchnia nie jest dla leni... bo taki kucharz serwuje dania "po łebkach" czyli właśnie byle szybciej. Inaczej - chcieć być dobrym w tym co się robi (dotyczy każdej dziedziny) nie można mówić, że się nie chce. I mówić coś na temat nie mając porównania. Pogadamy jak porównasz... czyli nigdy.
plocia 07.04.2013 12:13
W Biedronce takie ostatnio były, chyba ok 4 zł kosztowały, wolałabym kupić niż robić.
PaniMISIOWA 23.09.2011 10:31
mi by się chyba nie chciało robić, bo mam \"gotowce\" w sklepie pod domem ;-)
jolajka 27.04.2011 06:49
super, zrobiłam polecam
marchewka 07.03.2011 22:27
bardzo, bardzo fajny przepis :)
Izabela/bella81 03.03.2011 20:45
Na tym portalu można spotkać mnóstwo złośliwych osób :/ Zdjęcie śliczne:)
borgia 04.10.2010 11:09
Obrus widoczny jest (póki co) dodatkowo na zdjęciach wszystkich kanapek, chleba z otrębami, pierniczków i anielskich oczek. Zaraz będzie w sałatce z jajek i pomidorów. W dzbanku jest zakwas buraczany. Przepraszać nie trzeba...
borgia 03.10.2010 20:08
Ach... jeszcze jedno - gdzie widziałaś to zdjęcie? Dla mnie ważne - dla Ciebie widać też, skoro tę wiadomość podałaś. Szkoda, że takim tonem. Mogę wszystkich zapewnić, że NIE KOPIUJĘ niczyich zdjęć. A jak podaję czyjś przepis, to podaję i źródło.
borgia 03.10.2010 20:03
Tak jest - z mojego bloga. Mogę zrobić dodatkowo zdjęcie obrusa, ściereczki i dzbanka, w którym trzymam wszystkie drewniane łyżki.
MAŁGORZATA108 03.10.2010 19:56
Ale zdjęcie to skopiowane!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak