Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysie zz lodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 125 g
cukier puder 1 lyżka
mąka 1 szkl
woda 1 szkl
jajko 4
lody 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: ptysie zz lodami

Do garnka wlać wodę, dodać margarynę lub masło, cukier, mieszać aż się tłuszcz roztopi. Na koniec dodać mąkę i szybko mieszać aż powstanie jednolita masa(gęsta). Wystudzić i zmiksować z jajkami dodawanymi po jednym, na gładką masę.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć ok 15 kulek na blachę. Piecz ok 20 min. Ostudzić. Z każdego ptysia odciąć delitaknie wierzch nałożyć gałke lodów ( można też po pół gałki dwóch smaków) przykryć odciętym wierzchem i polać sosem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 20.06.2011 21:41
super
maryśka 04.06.2011 16:47
pycha
iknkirke 17.10.2010 16:41
pycha
Emilia22 03.10.2010 14:32
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak