Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulchny omlet z kiełkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki
kiełki słonecznika 1 garść
kiełki brokuła 1/2 garści
kiełki rzodkiewki 1/2 garści
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
mleko 2% 1/3 szklanki
mąka poznańska 1,5 łyżki
olej rzepakowy 1 łyżka
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulchny omlet z kiełkami

Oddzielamy żółtka od białek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli morskiej. Żółtka łączymy z mlekiem, mąką, solą, papryką, kurkumą - miksujemy. Na koniec łączymy masę żółtkową z ubitymi białkami, delikatnie mieszając.
Kiełki myjemy, odsączamy. Rozgrzewamy olej na średniej wielkości patelni. Wlewany całą masę a kiedy zaczyna się ścinać, dodajemy kiełki delikatnie wciskając je do środka omletu. Odwracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 1,5 minuty.
Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 03.10.2010 13:26
lubię dodawać kiełki do potraw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak