Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa - krem paprykowy a la Belinda

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżki
czosnek 1/2 główki
jajko 3 szt.
mąka poznańska 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
szczypiorek posiekany 1 łyżka
olej rzepakowy 3 łyżki
woda 3 litry
cytryna 1/2 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 2 łyżki
cebula 2 szt
indyk 1 szt
papryka czerwona 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa - krem paprykowy a la Belinda

Na początek gotujemy bulion na 1 dużym skrzydle z indyka, 2 łyżkach kucharka, pieprzu, soli morskiej i czosnku. W czasie, kiedy bulion będzie się gotował, siekamy drobno 2 cebule, obieramy z gniazd nasiennych i siekamy w kostkę paprykę. Na głęboką patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, na których szklimy cebulkę. Następnie wsypujemy cały zapas pokrojonej papryki, którą po minucie smażenia zalewamy kilkoma chochelkami bulionu. Zakrywając bulionem składniki, dusimy je do miękkości, co jakiś czas mieszając. Po przestygnięciu przekładamy składniki do malaksera i ścieramy na jednolitą masę. Później łączymy je z bulionem, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i gotujemy. W czasie gotowania ubijamy trzy jajka z trzema płaskimi łyżkami mąki poznańskiej. Powstałą masę wlewamy ciekną stróżką do garnka z zupą, ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze przez ok. około 3 minuty. Zupę podajemy z plasterkiem cytryny i szczyptą siekanego szczypiorku. Cytrynę można wcisnąć do zupy, dla smaku.
Zupa jest stworzona na przyjęcia rodzinne. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 23.12.2010 00:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak