Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu z truskawką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serka mascarpone 250 g
śmietanki 30% 300 ml
gorąca woda 150 ml
kawy rozpuszczalnej 2,5 lyzki
wódki 80 ml
cukru pudru 1/3 szklanki
gorzkiego kakao, 3 lyzki
opakowania smietan fixu 2
kilka swiezych truskawek (ok 3-4),
kosteczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
biszkopty podłużne 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu z truskawką

Etapy przygotowania Kawe zaparzyc w 150 ml wody, ostudzic. Dobrze schlodzona smietana (wyjeta bezposrednio z lodówki) ubic na sztywno z trzema lyzkami cukru pudru i smietan fixami, na koniec dodac mascarpone, krótko zmiksowac. Do naczynia z plaskim dnem wlac schlodzona kawe oraz wodke, wymieszac. Przygotowac garnek, lub inne naczynie z plaskim dnem, o srednicy 26cm, wylozyc go folia spozywcza, tak, aby folia wystawala znacznie poza obrzeza garnka. Ma to na celu ulatwienie wyciagniecia deseru z naczynia. Biszkopciki nasaczamy w kawowo-alkoholowym ponczu, od miekkszej strony, po czym ukladamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnatrz naczynia, tworzac okrag. Nasaczonymi biszkoptami wykladamy równiez dno, lekko uciskajac ciastka palcami, aby utworzyly zbita powierzchnie. Na spodnia warstwe biszkoptów kladziemy krem, ktory posypujemy kakao, na to ponownie ukladamy nasaczone biszkopty, nastepnie kremowa mase, kakao, biszkopty i reszte masy kladziemy na wierzch deseru. Truskawki obieramy z szypulek, myjemy, osuszamy i kroimy wzdluz w cienkie plastry, ktorymi dekoracyjnie wykladamy wierzch deseru. Krem przy truskawkach posypac kakao lub starta czekolada. Tiramisu wkladamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc) aby dobrze zastyglo i nabralo intensywnego smaku. Chcac wyjac deser z naczynia, chwytamy za konce foli unosimy go do góry i przekladamy na plaski talerz. Obkrajamy folie dookola biszkopcików, za pomoca ostrego noza i wyrzucamy folie. Pozostala folie, pod deserem, jest juz dosc latwo wyjac. Wystarczy uniesc nieco wiezyczke, za pomoca plaskiej lopatki i ostroznie wyciagnac folie. Przetrzymywac w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 11.06.2013 21:51
super wygląda i pewnie tak smakuje
Magda60 10.05.2012 20:22
pychotka
rjustysia 23.02.2012 12:26
niesamowicie się prezentuje :)
ajres 28.01.2012 22:43
pyszne mi wyszlo
ewaa 22.12.2011 21:00
pychotka
ewasylwia 05.08.2011 16:53
super ciasto
ilka_86 04.06.2011 19:07
zrobiłam je tydzień temu:) było doskonałe;) dziękuję za przepis:)
magdalea 02.06.2011 22:52
jestem pod wrażeniem, uwielbiam tiramisu a tu tak piękne wykonanie- musze spróbować!
Katarzyna99 26.05.2011 23:32
pychota!
forgielka 29.03.2011 08:40
rewelacja
Agnieszka/picola 24.03.2011 19:47
pychotka
cukiereczek 15.03.2011 14:50
piękne
Jastinka 03.03.2011 12:44
świetne
eli82 01.03.2011 08:47
rewelacja
Angelika10 24.02.2011 23:13
Aż chce się zjeść ;)
ilka_86 21.02.2011 21:51
jej jakie śliczne to Twoje Tiramisu:) przepis daję do Księgi:)
kitka 09.01.2011 19:04
pięknie to wygląda;]
SmacznaPyza 02.12.2010 18:37
cudowne cudeńko!!!
Jolanta40 23.10.2010 23:56
rewelacja, a tu sezon na truskawki się skończył :( i muszę tak długo czekać, żeby zrobić takie ciasto...
wedith1 04.10.2010 10:41
Wygląda bosko!
agnieszka189 03.10.2010 13:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak