Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w cieście ziemniaczanym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 550 gram
masło 30 gram
jaja
oliwa
czosnek
pomidory konserwowe 800 gram
migdały
filet z dorsza 400 gram
sól
pieprz
papryka zielona
papryka żółta
papryka czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w cieście ziemniaczanym

Ziemniaki pokroić w kosteczkę, ugotować, rozetrzeć z masłem i połową ubitego jajka. Ziemniaki rozłożyć do miski, uformować aż po same brzegi. Powierzchnie ziemniaków posmarować resztą jajka i zapiec w piekarniku przez około 15 minut. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć w niej paprykę czerwoną i zieloną pokrojoną w grube pierścienie oraz zmiażdżony czosnek przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do papryki dodać pomidory, sól, pieprz. Wszystko wymieszać, a następnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i dusić sos przez 15 minut, aż do odparowania połowy płynu. Większą połowę sosu wlać do formy z ziemniakami. na warstwie sosu położyć dorsza. Przykryć rybę warstwą sosu. Wierzch potrawy posypać siekanymi migdałami. Piec w piekarniku przez 25-30minut,aż dorsz będzie się rozpadać na \"płatki\" przy dotknięciu widelcem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak