Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 15 dag
woda około 100 ml
sól 1 szczypta
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
grzyby suszone 10 sztuk
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami

Cebulę należy obrać z łupinek, następnie pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Grzyby( namoczone poprzedniego dnia) odcisnąć z wody, następnie pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki zemleć maszynką do mielenia mięsa, dodać do nich bułkę tartą, żeby zagęścić farsz i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiać na stolnicę i wyrobić z jajkiem, wodą i solą na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku około 3- 4 cm, nakładać na nie niewielką ilość farszu i składać po przekątnej, brzegi sklejać, następnie połączyć ze sobą dwa rogi trójkąta i zlepić je w uszko. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i wrzucać na nią uszka. Gotować do momentu wypłynięcia na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na durszlak, żeby odciekły z wody. Uszka podawać z barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 05.12.2013 21:38
takie uszka są pyszne
Wafelek2601 17.07.2013 13:56
Super do barszczyku
Edyta38 04.07.2011 19:19
pyszne
Mirka-Ludomila 20.04.2011 08:20
pyszne
Kate131 03.10.2010 12:53
bardzo lubie z barszczem
pacpaw 03.10.2010 09:24
niezastąpione w wigilię
sylwiachmiel 03.10.2010 07:00
do barszczyku bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak