Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica w sosie śmietanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 kg
cukinia 30 dag
marchewka 2 sztuki
makaron wstążki 1 opakowanie
olej 2 łyżki
sól do smaku
mąka 4 łyżki
masło 3 łyżki
śmietana kwaśna 1 szklanka
bulion warzywny 300 ml
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica w sosie śmietanowym

Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Marchewkę i cukinię obrać, pokroić w słupki. W garnku wstawić wodę, ugotować makaron, oddzielnie ugotować warzywa. Mięso robić delikatnie, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Do tłuszczu ze smażenia należy dodać masło i mąkę, zasmażyć, rozprowadzić bulionem oraz śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać plastry polędwicy i podgrzać je w sosie. Makaron wymieszać z warzywami, rozłożyć na talerze, na makaronie układać polędwicę, całość polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 11.11.2013 22:55
smaczne danie
Wafelek2601 21.03.2013 15:12
Bardzo dobra
SyMiki 24.02.2011 00:47
muszę spróbować
Kate131 03.10.2010 12:52
jadłam taką, bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak