Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opiekane ziemniaczki z solą i ziołami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ziemniaki 1 kg
tłuszcz do smażenia do smaku
zioła ( ulubione ) do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Opiekane ziemniaczki z solą i ziołami

Ziemniaki obieramy, myjemy a następnie kroimy w niewielkie kawałki tak 3-4 cm. Gotowe wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 20-25 min. Ziemniaki odcedzamy. Tłuszcz rozgrzewamy do wysokiej temperatury, ale nie dopuszczamy by się spalił. Do ziemniaków wlewamy tłuszcz, lekko mieszamy i 3 min podgrzewać. Formę do pieczenia wykładamy papierem, a następnie układamy na niej ziemniaki zachowując odstępy. Polewamy oliwą. Pieczemy ok 30-35 min. w temp . 190-200\'C co jakiś czas przewracamy ziemniaczki. Zarumienione ziemniaki posypujemy solą i ziołami. Pozostawiamy w nagrzanym, ale już wyłączonym piekarniku na jakieś 5 min. Ciepłe podajemy. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 24.12.2013 07:57
bardzo fajne
pestka 19.09.2013 07:54
nigdy nie robiłam takich ziemniaczków
m1monika 12.08.2012 17:12
super!!!
pioge7 16.04.2011 21:49
mniam
Gosia311 16.03.2011 22:31
apetyczne
IlonaAlbertos 03.10.2010 00:31
Takie ziemniaczki są najlepsze i same i jako dodatek do innych potraw. Sama czasami robię podobne i każdy się nimi zajada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak