Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa jarzynka z kalarepek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

młode kalarepki 6 szt
młode marchewki 6 szt
sól
cukier
masło 1 łyżeczka
koperek 1 kopiasta łyżka
mleko 0,5 szkl
mąka 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat
kwaśna śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa jarzynka z kalarepek

Do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i masła wrzucamy pokrojone w kostkę kalarepki i marchewki. Gotujemy na średnim ogniu przez 12-15min. Podczas gotowania woda powinna na tyle wyparować, by nie przykrywać jarzynek.

W mleku rozprowadzamy mąkę, zalewamy jarzynkę, zagotowujemy, dodajemy koperek, trzymamy na ogniu, poruszając naczyniem, przez 2 min.
Doprawiamy, zestawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną.

Podajemy w wygrzanej salaterce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak