Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłusta kaczka na szybko

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt
ziemniaki wg gustu
sól
majeranek
masło 1 łyżka płaska
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tłusta kaczka na szybko

Kaczkę (młoda i tłusta) patroszymy, wyciągamy z jej wnętrza kawałki tłuszczu, odcinamy końcówki skrzydeł, wycinamy szyje pozostawiając nienaruszoną skórę, myjemy, odsączamy, obsuszamy. Wnętrze nacieramy majerankiem i solą, stronę zewnętrzną tylko solą, odstawiamy w chłodne miejsce.

Obrane ziemniaki kroimy w zgrabne, niewielkie cząstki.

Do wnętrza kaczki kładziemy wyciągnięte wcześniej kawałki tłuszczu oraz obsuszone w ściereczce, oprószone solą i pieprzem ziemniaki. Ziemniakami napełniamy także skórę kaczej szyi. Do środka kładziemy kawałki masła, otwory spinamy szpadkami lub zszywamy. Układamy kaczkę w brytfannie i pieczemy, aż będzie miękka i rumiana.

Podajemy podzieloną na 4 części wraz z upieczonymi we wnętrzu ziemniakami z dodatkiem mizerii lub z inną sezonową surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak