Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
jajko
mleko 1 i 1 l i szkl
olej 2 łyżki
sól
pieczarki 0,5 kg
ser żółty 250 g
szynka 300 g
masło 4 łyżki
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z pieczarkami

Przygotować ciasto naleśnikowe z 1,5 szkl mąki, 3 jaj, 3/4litra mleka, oleju, sól usmażyć naleśniki.

FARSZ
Masło stopić na patelni, dodać mąkę, mieszając podsmażać
ok 2 minut.
Wlać litr mleka gotować, mieszając aż całość mocno zgęstnieje, dodać sól i pieprz.

Szynkę pokroić w paski, dodać do sosu.
Pieczarki pociąć w cienkie plastry, podsmażyć na osobnej patelni, wrzucić do sosu.
Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, trochę dodać go do sosu.
Poddusić, by sos zgęstniał.

Na połowie każdego naleśnika ułożyć warstwę gęstego sosu, posypać serem.
Placki składać na 4 części, wierzch każdego posypać resztą sera.
Naleśniki włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika, aby się zapiekły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tetiana 19.02.2011 12:47
uwielbiam to!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak