Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pełnoziarnisty makaron z sosem orzechowo pietruszkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy włoskie 200 g
zielona pietruszka 20 g
czosnek 4 ząbki
masło 50 g
oliwa 200 ml
parmezan 15 dkg
smietana 18% 100 ml
makaron pełnoziarnisty świderki Lubella 0,5 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: pełnoziarnisty makaron z sosem orzechowo pietruszkowym

Orzechy trzeba obrać ze skórki, najlepiej zalać je wrzątkiem i wtedy obierać. Obrane orzechy podsmażamy kilka minut na suchej patelni, az orzechy lekko zbrązowieją i poczujemy ladny zapach. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimne orzechy, pietruszkę i czosnek wrzucamy do rozdrabniacza lub robota kuchennego. Miksujemy aż się całkiem rozdrobnią. Dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy po mału oliwę i nadal mieszamy. Dodajemy śmietanę i ser starty na tarku, mieszamy.
Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem, na górę posypujemy serem żółtym.
WAŻNE: nie podgrzewamy sosu!!! bo nastąpi oddzielenie się masy od oliwy, a ser się zważy. Dodajemy zimny sos do gorącego makaronu i mieszamy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak