Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka mojej mamy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
mąka 1 szklanka
woda 1 Szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 5

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka mojej mamy

Wodę z margaryną zagotować następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia ucierać na ogniu. Jak ciasto będzie szkliste zdjąć z ognia i dodając po jednym jajku ciągle mieszać. Powstałą masę podzielić na dwie części. Jedną przełożyć na natłuszczonej formy i piec ok. 10 minut w temp. 250 stopni. Po upływie tego czasu otworzyć drzwiczki piekarnika na 2 minuty i obniżyć temp. Do 200 stopni. Piec kolejne 10 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Tę sama czynność powtórzyć przy drugiej porcji ciasta.
Krem: 3 jajka, 20 dag cukru, 10 dag mąki, ½ litra mleka, 1 kostka masła, cukier waniliowy. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. jajka ucierać z cukrem do białości dodać mąkę i połączyć z mlekiem. Całość zagotować. masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce ostudzoną masę jajeczną. Moja mama dodaje jeszcze do masy nieco alkoholu. Powstałą masą przełożyć upieczone placki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 10.03.2014 20:26
super jest taka karpatka
anulka69 12.04.2012 09:51
zjadłoby się
iknbozka 29.09.2011 09:53
pycha
Grażyna13 04.10.2010 13:29
Uwielbiam !
Margo1 02.10.2010 15:16
mniamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak